Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016



ΤΠΕ
Τεχνολογίες Πληροφοριών κι Επικοινωνίας
ή Τέλος της Ποιοτικής Επικοινωνίας?
           

Η εποχή που ζούμε, εποχή της άμεσης επικοινωνίας ανεξαρτήτου απόστασης με το πάτημα ενός κουμπιού, απέχει τρομακτικά πολύ από την εποχή των σημάτων καπνού, των ταχυδρομικών περιστεριών, ακόμα και από την εποχή των τηλεφώνων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Έφερε όμως η ψηφιακή εποχή καλυτέρευση και στην ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων;

Οι Τεχνολογίες Πληροφοριών κι Επικοινωνίας είναι στην εποχή μας αυτές που ανοίγουν το δρόμο καθημερινά προς το μέλλον της επικοινωνίας. Τα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια, το ίντερνετ και η εφαρμογή του στην καθημερινή ζωή εκμηδένισαν τις αποστάσεις και τεχνολογίες όπως οι άμεσες αποστολές αρχείων και βίντεο αλλά και η βιντεοκλήση που κάποτε θεωρούνταν επιστημονική φαντασία ή αργότερα δαπανηρή, πλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα σπίτια μας και ενδεχομένως δωρεάν. Μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης καθημερινά έρχονται σε επαφή άνθρωποι που ενδεχομένως δεν θα είχαν γνωρίσει ποτέ την ύπαρξη ο ενός του άλλου και παίζουν, συζητούν, αλληλεπιδρούν!

Δεν παύει όμως αυτός ο επικοινωνιακός “παράδεισος” τον οποίο οι ΤΠΕ δημιούργησαν να κρύβει και την αρνητική του πλευρά. Η εντυπωσιακή ευκολία στην επικοινωνία από απόσταση δυστυχώς φέρνει πολλές φορές το αποτέλεσμα να λησμονούμε πως αυτή δεν είναι η μόνη μορφή επαφής που μπορούμε να έχουμε! Το γεγονός ότι βλέπουμε πλέον τον συνομιλητή μας στην οθόνη του κινητού δεν μπορεί να αντικαθιστά την προσωπική επαφή με το ίδιο άτομο. Η ανθρώπινη πλευρά της επικοινωνίας, ακόμα και η απλή σωματική, όπως μια χειραψία ή μια αγκαλιά, είναι αυτή η οποία δίνει το επίπεδο και την ποιότητα, και την εξανθρωπίζει. Και δυστυχώς, η γενιά που τώρα μεγαλώνει πλέον έχοντας στα χέρια της από μωρά τα εργαλεία της επικοινωνίας εξ αποστάσεως, κινδυνεύει να είναι η πρώτη που θα αγνοήσει τελείως την ανάγκη για την ποιότητα αυτή!

Όπως κάθε “δώρο” που η Τεχνολογία μας προσφέρει, έτσι και οι σύγχρονες τηλεπικοινωνίες κρύβουν κινδύνους αν χρησιμοποιηθεί αλόγιστα. Στο βωμό της ευκολίας είναι εύκολο να παραβλέψουμε τις αλλαγές που μπορεί να φέρει η χρήση τους  χωρίς μέτρο. Θα πρέπει λοιπόν, ο καθένας από εμάς, η οικογένεια αλλά και το κράτος μέσω του σχολείου, να προσπαθήσει να παρουσιάσει την επικοινωνία ως “ανθρωποκεντρική”, μελετώντας ψηλαφιστά και βήμα βήμα κάθε νέο επίτευγμα των ΤΠΕ καθώς και την επίδραση που μπορεί αυτό να έχει, τόσο στον άνθρωπο ξεχωριστά, όσο και στην κοινωνία μας.


Πολική Άρκτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: