Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Big Brother: τι είναι αυτό;






Big Brother (Μεγάλος Αδελφός)
Τι σημαίνει ακριβώς και πώς προέκυψε;


1. Διαβάζουμε στην ειδησιογραφία / αρθρογραφία των ημερών:

2. Υπήρξε τηλεοπτικό reality show, όπου για ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο, οι έγκλειστοι συμμετέχοντες παίκτες σ’ ένα σπίτι παρακολουθούνται συνεχώς από κάμερες με ζωντανή αναμετάδοση στο τηλεοπτικό κοινό. Μότο του παιχνιδιού υπήρξε το: Ο Μεγάλος Αδελφός σε βλέπει.


3. Το 1948 ο George Orwell (1903-1950) γράφει το μυθιστόρημα «1984», όπου ο Μεγάλος Αδελφός είναι ένα αυταρχικό πρόσωπο που παρακολουθεί τους πάντες μέσα από κρυφές και μη κάμερες, και αναφέρεται στον δυστοπικό κόσμο ενός ολοκληρωτικού καθεστώτοςΤο μυθιστόρημα μεταφέρθηκε (το 1984) στον κινηματογράφο σε σενάριο και σκηνοθεσία Michael Radford με τον τίτλο: Nineteen Eighty-Four. Κυρίαρχο slogan: Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί (Big Brother is watching you). Μπορείτε να δείτε την ταινία από την Dailymotion 1,2 


Δραστηριότητες

1. Παρακολουθώντας την ταινία κρατήστε σημειώσεις ως προς τους εξής άξονες συζήτησης:

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αυταρχικής εξουσίας;
  • Η γλώσσα της εξουσίας (ως προς το περιεχόμενο και την μορφή). Πρβλ. α) σχολ. βιβλίο Γ Λυκείου και β) τις σχετικές σημειώσεις
  • Η ελευθερία (ποιες ελευθερίες καταπατούνται;)
  • Το άτομο-άνθρωπος σ’ ένα αυταρχικό καθεστώς
  • Ο έρωτας

2. Μελετήστε το μυθιστόρημα 1984 του G. Orwell και συντάξτε ένα κείμενο ή παρουσίαση σύγκρισης του λογοτεχνικού κειμένου με την ταινία.

3. Διαβάστε και την Φάρμα των ζώων του Orwell. Τι κοινό βλέπετε στα δύο βιβλία;

4. Η φράση Big Brother σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητά μας; Καταγράψτε 3-4 χρήσεις. Μετά επιλέξτε μια απ’ αυτές και αναπτύξτε σε μια παράγραφο περίπου 100 λέξεων τι κινδύνους εγκυμονεί ή πώς θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε.

5. Αν έχετε διάθεση και σχετικό ενδιαφέρον διαβάστε και το βιβλίο: Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος του Aldus Huxley, που θυμίζει έντονα το «1984».  Συγκρίνετε τα δύο βιβλία σε ένα δοκίμιο μέχρι 500 λέξεις ή ετοιμάστε μια παρουσίαση μέχρι 10’.

6. Αφού διαβάσετε τα αποσπάσματα του βιβλίου σας, απαντήστε στα ερωτήματα: α) Υποθέστε ότι είστε ένας νέος που ζει στον εφιαλτικό αυτόν κόσμο και αφηγηγείστε στο ημερολόγιο σας το χρονικό μιας ημέρας, β) Γράψτε ένα άρθρο 150-200 λέξεις σχολιάζοντας κάποια από τις απόψεις που διατυπώνονται στην 3η ενότητα "Ήδη τώρα ... για πάντα...".

7. Ποια είναι η γνώμη σας για τα λεγόμενα «reality shows» (πχ Big Brother); Γιατί έχουν τόσο μεγάλο τηλεοπτικό κοινό, σε τι αποσκοπούν και ποια ανθρώπινα δικαιώματα διακυβεύονται;

8. Ποια είναι η άποψή σας για την live streeming μετάδοση του δια ζώσης μαθήματος στην τάξη σας; Καταγράψτε τα υπέρ και τα κατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: