Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αλήθεια

φωτογραφία: Πλάτων ΡιβέλληςΤι είναι η αλήθεια;
  • Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα;
  • Υπάρχει μια και μοναδική αλήθεια;
  • Τι μας επηρεάζει στην αναζήτηση της αλήθειας;
  • Η "μισή αλήθεια" είναι αλήθεια ή ψέμα;
  • Χρειαζόμαστε την αλήθεια στη ζωή μας;
  • Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια; Γιατί;
  • Από ποιον ζητούμε να μάθουμε την αλήθεια;
  • Πού βρίσκεται η αλήθεια; Στα πράγματα, στον ίδιο τον άνθρωπο ή εκτός;
  • Η δική μου αλήθεια μήπως είναι για κάποιον άλλο ψέμα; 
  • Γιατί είναι η αλήθεια "πικρή";
  • Η αλήθεια είναι αντικειμενική, καθολική, απόλυτη; 
  • Γνώση και αλήθεια ταυτίζονται ή διαφοροποιούνται (και σε τι);
  • Με ποια κριτήρια εξετάζουμε την "αλήθεια" μιας κρίσης;
  • Ποιες θέσεις διατύπωσαν για την αλήθεια ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Ντεκάρτ; 
  1. Διατυπώστε τη δική σας ερώτηση σχετικά με την αλήθεια στα σχόλια παρακάτω.
  2. Σε μια δική σας ανάρτηση απαντήστε σε κάποια από τις ήδη διατυπωμένες ερωτήσεις ή σ' αυτήν που μόλις συμπληρώσατε. Καλό είναι (αλλά όχι υποχρεωτικό) να συμπεριλάβετε τις εξής παραμέτρους: α) Σε ποιες περιπτώσεις της καθημερινής μας ζωής διατυπώνουμε αυτή την ερώτηση; Αναφέρετε παραδείγματα. β) Γιατί είναι σημαντική αυτή η ερώτηση; γ) Πώς απαντάμε στο ερώτημά και πώς τεκμηριώνουμε την απάντησή μας; δ) Ναι μεν... ισχύει η απάντησή μας, αλλά .... (διαλεκτική).
  3. Απαντήστε ή σχολιάστε τις αναρτήσεις ή τα σχόλια των άλλων.
  4. Αναρτήστε σχετικά με το θέμα μας (Αλήθεια) ό,τι άλλο θέλετε και θεωρείτε σημαντικό (ετυμολογία και συνώνυμα/αντώνυμα, απόψεις φιλοσόφων, καλλιτεχνών, έργα τέχνης, αποφθέγματα κλπ) ή κάποιο δικό σας κείμενο (δοκίμιο, άρθρο, αφήγημα, ποίημα κλπ).


3 σχόλια:

Unknown είπε...

Τι είναι η αλήθεια και τι είναι το ψέμα;

Αλήθεια είναι, γενικά, η υπαρκτότητα μιας κατάστασης ή η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Ως αλήθεια δεχόμαστε αυτό που αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα.Αντίθετα,στην καθημερινή ζωή η έννοια του ψέματος συνδέεται με την πρόθεση της εξαπάτησης. Ωστόσο αυτή είναι μόνο μια κατηγορία ψεμάτων. Δηλαδή, ένας άνθρωπος λέει ένα ψέμα όταν προσπαθεί να πείσει κάποιον ότι αυτό που λέει είναι αλήθεια ενώ ο ίδιος έχει αμφιβολίες προς την αλήθεια της πρότασης ή γνωρίζει όντως ότι είναι αναληθής.

χρηστος ζε είπε...

η αλήθεια είναι μια και μοναδική και πηγάζεται από σωστούς και αληθινούς ανθρώπους με μελετημένη συμπεριφορά που θέλουν να είναι σωστοί απέναντι από έναν άλλον. Η μισή αλήθεια μπορεί να είναι ώστε κάποιος να θέλει να προστατεύσει ένα δικό του πρόσωπο που πολύ αγαπάει,επομένως η μισή αλήθεια μπορεί να θέλει να προστατεύσει.... Χρειαζόμαστε την αλήθεια στην ζωή διότι μέσα από αυτήν πηγάζεται η εμπιστοσύνη των ανθρώπων άλλα και η αγάπη....Το να θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια μπορεί να είναι και πολύ σκληρή για κάποιον όποτε στην συγκεκριμένη περίπτωση λέμε ότι άμα δεν θες να ακούσεις την σκληρή αλήθεια τότε αγνόησε την...Βασικά και πιο σωστά χρειάζεται να μάθουμε την αλήθεια διότι μέσω από αυτή ξεκινάει μια αληθινή εμπιστοσύνη στα συγκεκριμένα άτομα...Η αλήθεια βρίσκεται και στο πράγμα αλλά και στον άνθρωπο διότι το πράγμα εξαρτάται από τον άνθρωπο το πως θα το διατυπώσει αλλά και στον άνθρωπο εξαρτάται από ένα και μόνο πράγμα...Η αλήθεια είναι πικρή διότι μερικές φορές είναι πολύ σκληρή...Εξετάζομαι την αλήθεια μεσώ από την κρίση των ανθρώπων το πως μας συμπεριφέρονται το πόσο μας νοιάζονται πραγματικά άλλα η αλήθεια δεν κρύβεται με τον καιρό φανερώνεται

Unknown είπε...

Από ποιον ζητούμε να μάθουμε την αλήθεια;Την αλήθεια την αναζητούμε όλοι..κυρίως από δικούς μας ανθρώπους..γονείς,φίλους,συντρόφους.Την ζητούμε όσο πικρή και γλυκιά γεύση μπορεί να μας αφήνει. Για εμένα καλό θα είναι να υπάρχει η αλήθεια για μια ξεκάθαρη αντιμετώπιση των πραγμάτων...