Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Χρειαζόμαστε την αλήθεια ?  Αν ναι, γιατί ?

Σε ολόκληρη την ζωή μας ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια είτε για θέματα της καθημερινότητας είτε για μεταφυσικές απορίες. Ορίζουμε την αλήθεια ως  τη υπαρκτότητα μιας κατάστασης ή τη πραγματικότητα ενός γεγονότος. Αρχικά μπορούμε να πούμε πως χρειαζόμαστε την αλήθεια για να ζούμε στην πραγματικότητα, να έχουμε γνώση για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις στην ζωή μας. Θέλουμε οι γύρω μας να μας λένε την αλήθεια και είμαστε υποχρεωμένοι να την λέμε και εμείς. Χωρίς την αλήθεια χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων και έτσι ζούμε συνεχώς στην αβεβαιότητα.
           Βέβαια, μία μερίδα των ανθρώπων υποστηρίζει πως "κάποιες φόρες είναι καλύτερο να μην λέμε την αλήθεια, αν αυτή πληγώνει τον άλλον". Κατά την γνώμη μου η αλήθεια πρέπει να λέγεται όσο σκληρή κι αν είναι, ακόμα κι αν πληγώσει τον άλλον. Μόλις την συνειδητοποιήσει θα καταλάβει πως αν δεν την ήξερε δεν θα μπορούσε να αντιδράσει. Για παράδειγμα, κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο είναι άρρωστο και εσύ δεν το ξέρεις γιατί δεν σου το είπαν για να μην σε στεναχωρήσουν. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορείς να το βοηθήσεις, ενώ άμα το ήξερες πολύ πιθανόν να το να μπορούσες να δώσεις λύση στο πρόβλημά του. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η αλήθεια πρέπει να λέγεται όσο "πικρή" και αν είναι, γιατί όταν την μάθουμε μπορεί να είναι αργά!

1 σχόλιο:

Γιώργος Αποστολίδης είπε...

Χρύσα, σκέφτεσαι και γράφεις συγκροτημένα και όμορφα, με επιχειρήματα αλλά και ευαισθησία. Λες μεγάλες αλήθειες, και μακάρι να μπορούσαμε να οικοδομήσουμε έναν τέτοιο κόσμο, καθαρό, ειλικρινή, έντιμο, αλληλέγγυο, λίγο πιο φωτεινό. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι νέοι (ή έστω μια μερίδα) έχετε αντίστοιχες απόψεις. Μπορούμε να ελπίζουμε και να προσδοκούμε από σας πλέον τις καλύτερες μέρες.
Σε ευχαριστούμε.