Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

                                                   Κίνδυνοι στο διαδίκτυο

 Κάποιος είχε πει πως σε λίγα χρόνια αναλφάβητος θα θεωρείται αυτός που δε μπορεί να χρησιμοποιήσει στην δουλειά του ηλεκτρονικό υπολογιστή και όσο τρομακτικό κι αν φαίνεται αυτό είναι μια πραγματικότητα.
 Η ευρεία χρήση του διαδικτύου έφερε πολλά θετικά στη ζωή των χρηστών και επέτρεψε την πρόσβαση σε σωρεία πληροφοριών. Όπως με όλα τα μέσα μαζικής πληροφόρησης όμως, έτσι και με το διαδίκτυο υπάρχουν οι θετικές αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις για τον χρήστη. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες χωρίς περιορισμό αλλά και χωρίς έλεγχο που δεν είναι πάντα αντικειμενικές και αξιόπιστες. Είναι δύσκολο να μπει μια τάξη στον αχανή κυβερνοχώρο και να ελεγχθεί η προέλευση και η νομιμότητα των πηγών.
 Παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος διάδοσης ανυπόστατων φημών και παραπληροφόρησης. Είναι επίσης δυνατή η διάδοση ακραίων ιδεών πολιτικής προπαγάνδας ή πορνογραφικού υλικού, αλλά και ο εθισμός στον ηλεκτρονικό τζόγο.
 Ακόμη εξαιτίας της έλλειψης ελέγχου υπάρχει ο κίνδυνος παραβίασης προσωπικών δεδομένων, της κατάργησης της ατομικής ελευθερίας και ο κίνδυνος από τη δυνατότητα καταγραφής μηνυμάτων, απόψεων, συνομιλιών και πολιτικών ιδεών.
 Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι και οι ανισότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο ανάμεσα σε πολίτες προηγμένων ή ελεύθερων κρατών και σε πολίτες από φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες ή με ανελεύθερα καθεστώτα. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στον κόσμο της πληροφορίας και της γνώσης βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
  Ένας ακόμα υπαρκτός κίνδυνος από τον εθισμό στη χρήση του διαδικτύου αποτελεί η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά, η αδράνεια και το χάσιμο χρόνου από την άσκοπη περιπλάνηση στο διαδίκτυο.
 Εκτός από αυτά μπορεί να υπάρξουν και σωματικές βλάβες εξαιτίας του εθισμού  όπως πόνοι στον αυχένα, τα χέρια και βλάβες στα μάτια.
 Εν κατακλείδι κάθε τεχνολογικό επίτευγμα μπορεί να έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Η αποδοχή των θετικών στοιχείων, η έρευνα και το ανοιχτό μυαλό μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων και στην μεγιστοποίηση των θετικών. Έτσι θα έχουμε το μικρότερο δυνατό τίμημα από αυτή την τεχνολογική επανάσταση ώστε η ανθρωπότητα να βγει ωφελημένη.


Αποτέλεσμα εικόνας για κινδυνοι στο διαδικτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: