Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

                             Το στερεότυπο της αναπηρίας  

   Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αναπήρων ανθρώπων που διακρίνονται στον τομέα τους και ξεχωρίζουν μέσα στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα όμως με στιγμάτησε η βράβευση ενός συμμαθητή μας καθώς αποδεικνύει ότι τα άτομα με αναπηρία δεν υστερούν σε τίποτα με τους υπολοίπους. Όμως σήμερα στην ελληνική κοινωνία διαπιστώνεται η ύπαρξη στερεοτύπων αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία. 
   Αρχικά, στην ελληνική κοινωνία έχει διαμορφωθεί μία λανθασμένη εικόνα για τα  άτομα με αναπηρία. Στα Μ.Μ.Ε. αλλά και στην κοινωνία έχει επικρατήσει η εικόνα της αδυναμίας ως επακόλουθο της αναπηρίας, καθώς λανθασμένα γίνεται εστίαση στο πρόβλημα και όχι στο άτομο. Η αναπηρία εκλαμβάνεται ως ολική υστέρηση του ατόμου. Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων θεωρεί τους ανάπηρους ολικά ανίκανους χωρίς να λαμβάνει υπ' όψην του τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά αυτά τα άτομα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωση αυτών των ξεχωριστών ατόμων σε πολλούς τομείς, όπως ο κοινωνικός, ο επαγγελματικός καθώς τους αντιμετωπίζουν με ένα είδος ρατσιστικής συμπεριφοράς. Επίσης, τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα των αναπήρων στερούνται κάποιων βασικών δικαιωμάτων, όπως της μάθησης αφού δεν υπάρχουν τα κατάλληλα σχολεία αλλά και η πρέπουσα συμπεριφορά προς το πρόσωπό τους.
   Το βασικότερο όμως είναι ότι τα άτομα με αναπηρία είναι οι σημερινοί ήρωες και πρέπει να αποτελούν τα πρότυπα καθώς δίνουν την δική τους  μάχη κατά της αυτοαπόρριψης και της αυτολύπησης. Με διαρκή και επίμονη προσπάθεια αντεπεξέρχονται στις καθημερινές απαιτήσεις παλεύοντας για την αξιοπρέπειά τους. Επιπρόσθετα, με την στάση τους και την μαχητικότητά τους δίνουν το στίγμα του αγώνα. Μεταφέρουν το μήνυμα όλα μπορούν να επιτευχθούν με την συνεχή πάλη και προσκώλυση στον στόχο. Ταυτόχρονα, αποδεικνύουν ότι η ζωή συνδέεται με τη δημιουργία μέσω της θέλησης και όχι τους ουδετερότητας.
   Συνοψίζοντας, γίνεται αντιληπτό ότι η αναπηρία δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για κανέναν. Όλα τα μέλη της κοινωνίας είναι ισότιμα γι' αυτό πρέπει να είναι αποδέκτες σεβασμού αλλά και άντλησης δύναμης απ' αυτούς γιατί σε μία σωστή κοινωνία δεν πρέπει να υπάρχουν στερεότυπα.

                                                                                                      


Δεν υπάρχουν σχόλια: