Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Πόλεμος εναντίον της ανθρωπότητας.

   Με αφορμή την ένοπλη σύγκρουση που πραγματοποιείται στην Συρία , θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα του πολέμου. Είναι κοινή παραδοχή ,  οτι ο πόλεμος , αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή της ανθρωπότητας , εξαιτίας των μεγάλων ανθρώπινων απωλειών και των καταστροφών  που επιφέρει. Επειδή , λοιπόν , οι συνέπειες είναι σημαντικές σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο , θα ήταν χρήσιμο να ανιχνεύσουμε το φαινόμενο του πολέμου , για να γίνει κατανοητή η επιτακτικότητα της αντιμετώπισής και αποτροπής του.

Πόλεμος στην Συρία.
 Αρχικά , ο πόλεμος προκαλεί τραγικές συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή. Πιο συγκεκριμένα , το πρώτο θύμα του πολέμου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος ,  ο οποίος θυσιάζεται στον βωμό των κρατικών και στρατιωτικών συμφερόντων. Αποτελεί γεγονός , οτι στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο , ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν , σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία , είναι μεγαλύτερος από 70.000.000. Μεγάλο μέρος αυτού του αριθμού , το αποτελεί ο άμαχος πληθυσμός , στον οποίο συγκαταλέγονται γέροι , γυναίκες και παιδιά. Το τραγικότερο θύμα , το αποτελούν τα παιδιά και  σύμφωνα με  έρευνες της UNICEF , 86,7 εκατομμύρια από αυτά  έχουν περάσει ολόκληρη την ζωή τους σε πολεμικές ζώνες. Όλα αυτά τα στοιχεία , καθιστούν φανερό το γεγονός οτι ,  ο πόλεμος αποτελεί την πιο ζοφερή  ανθρώπινη περιπέτεια , αφού καταπατεί το πρώτο θεμελιώδες ανθρώπινη δικαίωμα , την ελευθερία στην ανθρώπινη ζωή.

   
5.000 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Υεμένης.
Εκτός , όμως , από τις ανθρώπινες απώλειες και η κοινωνία πλήττεται εξίσου σημαντικά. Ειδικότερα , η συνοχή της κοινωνίας διαλύεται , διότι οι αξίες που χαρακτηρίζουν την ειρηνική ζωή , όπως η φιλία , η αλληλεγγύη , καταλύονται και οι κοινωνίες αποδιοργανώνονται από την βία και την απανθρωπιά. Στην διάρκεια του πολέμου , κυριαρχούν ο ανταγωνισμός και το δίκαιο της πυγμής. Σε πολλούς πολέμους , υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να πλουτίσουν μέσα από την δυστυχία των συνανθρώπων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα , αποτελεί ο Έλγιν , ο οποίος έκλεψε τα μάρμαρα του Παρθενώνα καθώς οι Έλληνες πολεμούσαν. Ο πόλεμος μετατρέπει τον άνθρωπο σε μια καταστροφική μηχανή , τον εξαθλιώνει και προσβάλλει τις αξίες που θεμελίωσε μέσα στις κοινωνίες.



 
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο.
Μπορούμε , λοιπόν , να κατανοήσουμε οτι οι επιπτώσεις του πολέμου στον άνθρωπο και στην κοινωνία απειλούν το μέλλον της ανθρωπότητας. Επομένως , η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καθίσταται λογική και επιβεβλημένη.
  Η εκπαίδευση , μπορεί να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα του πολέμου. Αναλυτικότερα, είναι απαραίτητο να καλλιεργείται ο σεβασμός στην ιστορία και στην παράδοση κάθε λαού. Αυτό , μπορεί να γίνει μέσα από τις ανταλλαγές μαθητών διαφορετικών χωρών με στόχο την ανάδειξη των επιτευγμάτων κάθε πολιτισμού. Με αυτόν τον τρόπο , θα μειωθεί το μίσος προς τους υπόλοιπους λαούς , προσφέροντας έτσι την δυνατότητα για την ανάπτυξη γόνιμων σχέσεων μεταξύ των εθνών. Τα παιδιά από μικρή ηλικία θα διδάσκονται αξίες , όπως η σημασία του αλληλοσεβασμού και αργότερα θα τις μετατρέψουν σε τρόπο και στάση ζωής.
   Όμως , η παιδεία δεν είναι ο μόνος τρόπος εξασφάλισης των προϋποθέσεων για την παγκόσμια ειρήνευση. Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης , τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα την εικόνα που προβάλλουν για τους γειτονικούς λαούς.  Ένα επίκαιρο παράδειγμα αποτελεί η Ελληνοτουρκική σχέση , η οποία μετατρέπεται σε διαμάχη και οξύνεται μέσα από τα προκλητικά σχόλια των δημοσιογράφων τα οποία οφείλονται σε φανατικές αντιλήψεις. Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα , κρίνεται αναγκαίος ο αποχρωματισμός της ενημέρωσης από εθνικιστικές υπερβολές. Τα Μέσα αυτά , θα πρέπει να προβάλλουν τα σωστά πρότυπα , τα οποία θα εμπνέουν τους πολίτες και θα γεφυρώνουν τις σχέσεις των λαών.
   Τελικά , κατανοούμε οτι , ο πόλεμος επιφέρει ολοκληρωτικό μαρασμό στις κοινωνίες και αποτελεί την πιο σκοτεινή πτυχή της ανθρωπότητας. Ο καθένας μας θα πρέπει να εμβαθύνει στο ζήτημα αυτό και ύστερα από κατάλληλη συνεργασία μεταξύ των συνειδητοποιημένων ατόμων παγκοσμίως να ανατραπεί μια νέα ένοπλη σύγκρουση. Όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν <<Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος , αλλά ο τέταρτος θα γίνει με πέτρες και ξύλα.>>




Δεν υπάρχουν σχόλια: