Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

                                                 ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ

   Παγκόσμια ημέρα <<Ισότητας των δύο φύλων>> σήμερα και η σκέψη πολλών πηγαίνει χρόνια πίσω όταν η γύναικα θεωρούνταν ακόμη κατώτερο ανθρώπινο ον, πλήρως υποταγμένη στον άνδρα και υποχρεωμένη να τον υπηρετεί. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες έγιναν πολλά βήματα προόδου που απάλλαξαν τη γυναίκα από τα δείνα και την οδήγησαν στην χειραφέτηση. Ως εκ τούτου ο ρόλος και τα δικαιώματα της διευρύνθηκαν.
  Με το πέρασμα των χρόνων, η γυναίκα απέκτησε το δικαίωμα στη μόρφωση, μπόρεσε να καλλιεργηθεί πνευματικά, άνοιξαν οι ορίζοντες της και έγινε και αυτή ένα αυτόβουλο ον. Σήμερα, είναι εργαζόμενη έντος και εκτός σπιτιού, αναλαμβάνει ηγετικές θέσεις σε επιχειρήσεις, διαπρέπει ως πολιτικός, καλλιτέχνης αλλά και κάνει επαγγέλματα που ήταν κατεξοχήν ανδρικά. Η εργασιά της εξασφαλίζει εισόδημα, με το οποίο βοηθάει στις ανάγκες του σπιτιού και ικανοποιεί προσωπικές της ανάγκες, ενώ παλαιότερα αναγκαζόταν να ζητάει από τον ανδρά. Τέλος, απολαμβάνει ποικίλες ελευθεριές και έχει τον δικό της ελεύθερο χρόνο και τον αξιοποιεί όπως η ίδια επιθυμεί.
  Σταδιακά αλλά σταθερά η γυναίκα απαλλάχθηκε απο συμπλέγματα κατωτερότητας εφόσον η προσφορά της σε πρωτόγνωρους για αυτήν τομείς της κοινωνικής ζωής έγινε πια ουσιαστική. Παρ'όλα αυτά δεν έχουν εκλείψει ολοκληρωτικά, φαινόμενα που την καταδικάζουν ακόμη και σήμερα σε <<αιχμαλωσία>>.
Σχετική εικόνα
  Μία ένδειξη που επιβεβαιώνει ότι περιστέλλονται τα δικαιώματα της γυναίκας είναι οι διακρίσεις που γίνονται στις προσλήψεις για εργασία. Μία γυναίκα συχνά χάνει μια θέση εργασίας γιατί θεωρείται πνευματίκα κατώτερη και χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες. Η ιδιότητα της ως μήτερα συμβάλλει σε αυτό, διότι ορισμένοι εργοδότες κρίνουν πως ο συγκεκριμένος ρόλος την κάνει να παραμελεί τις εργασιακές της υποχρεώσεις. Επίσης δεν της έχουν δοθεί όλες οι ελευθερίες, γιατί οι άνδρες δεν μπορούν να δεχτούν ακόμη ότι το γυναικείο φύλο είναι ανεξάρτητο. Ακόμη η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν προβλήματα που ακόμη υφίσταται η γυναίκα σήμερα, τα οποία την μειώνουν και την προσβάλλουν. 
Σχετική εικόνα  Όλα τα παραπάνω ξεκινούν από την λανθασμένη διαπαιδαγώγηση των γονιλων στα παιδιά διαφορετικού φύλου. Άραγε άθελα τους ή λόγω στρεοτύπων; Σίγουρα στις μέρες μας αναβιώνουν στερεότυπες αντιλήψεις. Ένα παιδί για παράδειγμα εσωτερικεύει στερεότυπα τα οποία ακούει και βλεπει (όπως ανέκδοτα και παραμύθια). Επίσης, μέσω της διαφήμισης και ανάλογα με το περιεχόμενο της, η γυναίκα προβάλλεται ως μια νοικοκύρα που χαίρεται με οποιοδήποτε προϊόν ή ως αφελής και φιλάρεσκη. Τέλος, πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησεις επειδή δεν έχει αυτοεκτίμηση, δεν προβαίνει σε κατηγγελία, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η κατάσταση. Άρα, και η ίδια είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση γιατί δεν έχει τις αναγκαίες δυνάμεις για να αντιδράσει.
Αποτέλεσμα εικόνας για ισοτητα των δυο φυλων
  Ανακεφαλαιώνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα δύο φύλα συμπληρώνουν το ένα το άλλο και αυτό είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό και από τις δύο πλευρές. Χρειάζεται να γίνει γρήγορα κατανοητό ώστε να περιοριστούν οι διακρίσεις, οι αδικίες και οι βίαιες συμπεριφορές που δέχονται οι γυναίκες ως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: